2017. július 25. kedd, Kristóf és Jakab napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
A nyári gumi csere még odébb van
Írta: kakukk.ro    2016. március 23.

Ha a nyári gumi cseréje kerül szóba, akkor a legtöbb autós bizonytalanul áll a kérdéshez. Bár a hét fokos határt mindenki jól ismeri, de azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy mi a helyzet az éjszakai fagyokkal, vagy a reggeli 2-3 fok környéki hőmérséklettel. Cseréljük le az abroncsot csak azért, mert nappal már megfelelő a hőmérséklet? Vagy tartsuk szem előtt a változékony idő jelentette körülményeket? Nem fog károsodni a téli abroncs, ha a lassan melegedő aszfalton használjuk? A gumiabroncsakciok.hu kérdésünkre azt válaszolta, hogy a nyári gumi cseréjével kapcsolatban minden esetben kövessük figyelemmel az időjárás előrejelzéseket.

A nyári gumi csere még odébb van

Nem mindegy, mikor használjuk az autót!
Abban az esetben, ha reggel indulunk útnak, amikor még hideg van, nyilvánvaló, hogy a téli abroncs még jó ideig szükséges lesz. De mi a helyzet akkor, ha csak napközben használjuk a gépjárművet? A nappal sok esetben már 10-14 fokos hőmérséklet egyértelműen indokolja a cserét. Emellett azonban tényleg csak akkor érdemes dönteni, ha a reggeleken biztosan nem gurulunk az utakra. Sokan tartanak attól, hogy a téli abroncs károsodni fog a meleg aszfalton. Tény, hogy ha túl sokáig várunk a gumicserével, úgy a téli abroncs erőteljesen kopni kezd, többet fogyaszt, és a menetzajon is megmutatkozik, hogy nem az évszaknak megfelelő autógumit használunk.

Márciusban azonban sokkal több kárt okozhatunk azzal, ha idő előtt lecseréljük a gumikat, és egy hidegfront következtében nem szolgálja a nyári gumi a közlekedés biztonságát. Néhány hét alatt nem fog vészesen tönkremenni a téli gumi, és legalább garantálja a megfelelő úttartást és féktávolságot a változékony időben is.

A nyári gumi ellenőrzés már időszerű!
Ha a csere még nem is aktuális, de a nyári gumi ellenőrzésére sort keríthetünk egy hétvégi délutánon. Abban az esetben, ha gondosan odafigyeltünk a tárolásra, valószínűleg kifogástalan állapotban találjuk majd a szettet a garázsban. A felnin tárolt abroncsokat egymásra helyezve a legcélszerűbb megőrizni a következő szezonig. Ha leszereljük, akkor a nyári gumi szettet egy erre a célra alkalmas polcon egymás mellé ajánlott állítani. A hő és a napsugárzás elleni védelem éppen olyan fontos, mint a vegyi anyagok elleni megóvás.

A nyári gumi ellenőrzés során a legfontosabb a profilmélység megvizsgálása. A kritikus 1,6 mm-t semmiképpen ne várjuk meg, érdemes már 2 mm környékén lecserélni a szettet. A gyártók által a gumin elhelyezett kopásmérőnek köszönhetően gyorsan ellenőrizhetjük, hogy szükséges-e új nyári gumi beszerzése.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a minimális profilmélység környéki kopás hatással van a fékútra, az úttartásra, és az aquaplaning ellenállás is kárát látja. Világos tehát, hogy a biztonságos közlekedés érdekében csak megfelelő állapotban levő nyári gumi felszerelése ajánlott.

Ne maradjon el a csere!
Bár még érdemes néhány hetet várni a cserével, de fontos, hogy semmiképpen ne maradjon az el! Nem véletlen, hogy a szakemberek a meleg aszfaltra nyári gumi használatát javasolják, ugyanis ennek anyaga és felületi kialakítása messzemenően különbözik a téli változattól.

Ha a tavalyi szett nem felelne meg az elvárásoknak, úgy érdemes mihamarabb új nyári gumi beszerzése mellett dönteni. Az ADAC nyári gumi tesztje remek választásnak bizonyul a tájékozódáshoz, hiszen a legismertebb márkákat hasonlítja össze többek között nedves és száraz útviszonyok közötti teljesítés, zaj, vagy például fogyasztás szempontjából. Ne feledje, az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicsere nélkülözhetetlen a biztonságos közlekedés érdekében!

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: