2017. július 25. kedd, Kristóf és Jakab napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Háztartási dugulások legfőbb okozói
Írta: Bölöni Bálint    2015. október 17.

Egy makacs dugulás rengeteg fejtörést okoz. Senki sem szívesen tölti azzal a fél napját, hogy megpróbálja orvosolni a problémát. A dugulásokat nem megszüntetni, hanem megelőzni kell – halljuk a dugulaselharitas.ma szakembereitől. Olyan ez, mint a nátha; sokkal egyszerűbb és kellemesebb sok káposztát, paprikát és citromot enni, mint az ágyat nyomni. Nézzük, milyen szennyeződések okoznak a leggyakrabban dugulást és mit tehetnénk ellene.

Háztartási dugulások legfőbb okozóiA konyhában jelentkezik leggyakrabban dugulás; ez egyáltalán nem csoda, hiszen a lefolyóba rengeteg olyan ételmaradék és konyhai hulladék kerül, amely megtapadhat a csővezeték falán vagy a szifonban, így előbb vagy utóbb duguláshoz vezetve. Szerencsére roppant egyszerű praktikákkal védekezhetünk az ilyen kellemetlenségek ellen. Mindenekelőtt érdemes beszereznünk egy néhány forintos gyümölcsszűrőt; ez gyakorlatilag csak egy apró szűrő, amit a lefolyóba helyezhetünk. A lefolyó rendes szűrőjénél kisebb lyukakkal rendelkezik; a vizet még könnyedén átengedi, de az egészen kicsi ételmaradékokat is felfogja. Használatával rengeteg konyhai hulladéktól óvhatjuk meg a lefolyónkat.

Gyakorlatilag ugyanez érvényes a mosdótálak lefolyóira. Ezeknél viszont más jellegű szennyeződésekkel kell szembenéznünk. A legnagyobb kockázati tényezőt a szappanmaradványok és a különböző tusfürdők, kozmetikai szerek jelentik; ezeket a szűrő sem fogja fel, viszont nem is ezek okozzák a dugulást; a dugulásért elsősorban a szappanmaradványokon megtapadó hajszálak tehetők felelőssé. Tehát a probléma alapforrását jelentő szappant nem tudjuk szűrni, de a hajszálakat feltartóztathatjuk egy megfelelő szűrővel. Általános vélemény, hogy a folyékony szappanok kevésbé tapadnak meg a lefolyócsövek belső falán, így ezek használata némileg biztonságosabb.

Mindenesetre mind a mosogatótálak, mind a mosdókagylók esetében érdemes időközi lefolyótisztítást végezni. Ennek több módja lehetséges; természetesen vannak bolti készítmények, amelyek erre a célra készültek, de sokkal olcsóbb és mégis hatékony a szódabikarbóna és az ecet használata, valamint a forróvizes öblítés is. Nincs más dolgunk, mint egy nagy adag erős forrásban lévő vizet a lefolyóba zúdítani. Ha ezt havi rendszerességgel megtesszük, aligha kell dugulástól tartanunk.

A WC dugulások más jellegű problémát jelentenek. Mindenki tudja, hogy a WC lefolyók vastagsága jóval nagyobb, mint egy hagyományos lefolyóé. Ez azonban nem jelenti, hogy nem jelentkezhet dugulás ezekben a csövekben, illetve a hajlatokban. Tudni kell viszont, hogy rendeltetésszerű használat mellett a legritkább esetben jelentkezik probléma. Súlyos gondokhoz egyedül a rendkívül vastag vízkőréteg vezethet, de sokkal gyakrabban fordul elő, hogy nem odaillő tárgya okoz bosszúságot; egy törlőkendő, egy pelenka vagy egy tisztasági betét. A WC dugulások megelőzésének legfőbb szempontja, hogy ne dobjunk semmi olyat a WC csészébe, ami felakadhat.

A háztartásokon kívüli dugulások megelőzésére is érdemes figyelmet fordítunk. Annál is inkább fontos ez, hiszen a csatornák eltömődése komoly gondokat okozhat, a probléma megszüntetése viszont csak speciális eszközökkel lehetséges. A csatorna dugulások hátterében is rendszerint a nem odaillő dolgok állnak; legtöbbször az őszi esőzések során a csatornába kerülő nagy mennyiségű falevél okoz galibát, de az ágak, építési törmelékek is problémát idézhetnek elő. A megelőzés legjobb módja, ha a falevéllel borított tetők ereszcsatornáit rendszeresen tisztítjuk, kiemelt figyelmet szentelve az őszi időszaknak.

 

 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: