2017. június 26. hétfő, János és Pál napja van.
Fiók létrehozása
Jótékonysági koncertet szervez február 28-án este 8 órától Marosvásárhelyen a Woof4Cash...
[ Tappancs ]
A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá a...
[ Tappancs ]
Azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi években muffin bumm volt. Nem emlékszem húsz éve, hogy mi...
[ LanGuszta ]
Lassan itt a karácsony, és ilyenkor előszeretettel fogyasztunk olyan süteményeket, amiben a...
[ LanGuszta ]
Szeretik-e a feministák a Szex és New York-ot? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bölöni Bálint    2008. április 18.
Sokaknak a Szex és New York a barátság és a szexuális szabadság jele, másoknak viszont az orgia általánossá tétele és egy evidenciagyûjtemény az életrõl.

Sokak szerint a feministáknak vagy a feministákról készült a sorozat, amelynek hamarosan az egész estés filmváltozata kerül a moziba. De vajon mit gondolnak a mûrõl a feministák?

{mosbanner:id=29}

A történet elsõ látásra a barátságról szól. Egy fiatal újságírónõ írja meg élményeit, amelyeket férfiakkal folytatott viszonyaiból, illetve barátnõivel átélt élményeibõl merít.

Az eredeti sorozat 94 félórás epizódból áll. A nõkrõl és fõleg nõknek készült ciklus írói és a rendezõk ennek ellenére egyaránt férfiak. Négy különbözõ nõi karaktert ismerhetünk meg belõle, akik azonban mindannyian határozottak, magabiztosak, élvezik az életet, szeretik a partikat.

Egyaránt megismerhetjük a naiv, romantikus hercegnõt, akinek a megfelelõ házastársra van szüksége a boldog élethez, a kötöttségeket nem kedvelõ PR-menedzsert, aki sokkal inkább a szexet keresi, mint a szerelmet, a magasan képzett jogásznõt, aki az életben is szeret mindent az élére állítani, és mindezek keverékét, a fõszereplõ Carrie Bradshaw-t. És mi másról beszélgetne folyton a négy lány, mint a férfiakról?

A sorozat, amely már számos díjat zsebelt be, valójában egy tündérmese - állítják a Manchester Metropolitan University kutatói. A fõszereplõ ugyanis a tökéletes társat keresi. Ráadásul éveken át kutatja, miközben élete párja, Mr. Big már a legelsõ részben felbukkan.

A kapcsolat azonban problematikus, a férfi ugyanis arrogáns, egocentrikus, és nem képes meglátni a valódi értéket, még akkor sem, ha az orra elõtt áll. Valójában egy macho, aki önmagában testesíti meg a férfiak szimbólumát a sorozatban.

A sorozat pedig pontosan úgy végzõdik, ahogy minden romantikus regény vagy film: a szerelmesesek végül egymáséi lesznek. És bár a folytatást egyelõre nem láttuk, valószínûsíthetõ, hogy együtt a hagyományos szerepekben élik tovább életüket, és az vár rájuk, ami a tradíciókból következik: házasság, gyerekek.

Ha mindezeket figyelembe vesszük, a sorozat már nagyon távol áll a feminizmus szellemiségétõl. Csak gazdag, iskolázott, fehérbõrû nõk szerepelnek benne, akik, bár élvezik az életüket, végsõ soron abban a szerepben kötnek ki, ahol szinte mindenki. Egyesek számára az sem érthetõ, hogy a program miért csapott át néha egy cipõ- és ruhabemutatóba.

Kétségtelen azonban, hogy a sorozat bemutatott olyan problémákat is, amelyekkel gyakran találhatják szembe magukat a nõk. Betegség, terméketlenség, öregedés, a gyermek egyedül nevelése, nemi megkülönböztetés, válás. Vannak, akik szerint a szexuális témák, valamint a mód, ahogyan a szexrõl beszélnek a fõszereplõnõk, forradalmian új. Ugyanakkor sokat lehet tanulni a sorozatból a nõk közötti barátságról is.

Forrás: inforadio.hu
Módosítás dátuma: 2008. április 18. péntek, 10:02
 

Kakukk melléklet

Pályázat PályázatVideó Videó
Nyerj NyerjLetöltés Letöltés
Partnerek: